Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

ŠTA SU BEZMETALNE KRUNE?

Pitajte zubarku
Kruna Dental - ŠTA SU BEZMETALNE KRUNE?
Bezmetalne krune predstavljaju najnoviju vrstu protetske nadoknade. Radi se krunama koje umesto potpore od metala imaju potporu od cirkonijuma.

CIRKONIJUM

Cirkonijum je metal IVB grupe Periodnog Sistema Elemenata, ime je dobio po istoimenom mineralu. Bezmetalne, cirkonijum, krune za maksimum estetike. Za stomatologiju, i medicinu uopšte, cirkonijum je postao interesantan zbog svojih osobina: izuzetno je čvrst, otporan na pritisak, a ima visok module elastičnosti, biokompatibilan je- ne daje reakcije sa organizmom niti alergije bilo koje vrste. Pored svih tih osobina, neprikosnovena upotreba cirkonijuma u stomatologiji je zasnivana na tome što omogućava maksimum estetike u odnosu na sve dosadašnje materijale. Cirkonijum je bele boje te se zato može mnogo lakše prilagoditi idealnoj boji zuba, za razliku od sivog metala. U stomatologiji cirkonijum se koristi u pločama iz kojih se kompjuterski seku idealni, kompjuterski dizajnirani delovi, sa svim karakteristikama zuba (imitiraju se linije i ispupčenja koja prirodno postoje na zubu) što doprinosi prirodnijem izgledu zuba.

Bezmetalne krune

Bezmetalne krune mogu da bude potpuno od cirkonijuma, ili da imaju samo osnovu od cirkonijuma, a ostatak od standardne keramike. U oba slučaja estetika je na mnogo većem nivou, nego što je sa metalokeramičkim krunama. Bezmetalne krune se upotrebljavaju kod promene boje zuba, promene oblika zuba, promene položaja zuba, ukoliko se polomi krunica zuba, a takođe i za postizanje potpune protetske rehabilitacije odnosno dobijanje “holivudskog osmeha”.

Tagovi :

bezmetalne krune, cirkonijum

Podelite:

Ostavite komentar

kruna dental blog

Dr Tamara Aničić

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Budite u kontaktu sa nama