Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

Lečenje zuba – Endodoncija

Grana stomatologije koja se bavi lečenjem kanala korena zuba naziva se endodoncija. Da bi zub bio potpuno zdrav, oboljenje zuba odnosno karijes, mora se fizički ukloniti, a na mesto otvorenog zuba treba postaviti plombu. Danas se najčešće koriste bele plombe, a pored toga i dalje postoje sive.

endodoncija lecenje zuba

Ukoliko se karijes ne ukloni, on će vremenom zahvatati sve veću površinu zuba dok u jednom trenutku ne dođe do živca. Kada karijes uznapreduje do živca, zub se mora otvoriti do komore u kojoj se taj živac nalazi, a zatim se izvrši vađenje živca iz zuba. Kanali u kojima se nalazio živac se očiste i nakon toga napune privremenim ili trajnim pastama u zavisnosti od potrebne terapije. Krajnji cilj svakako jeste postaviti trajnu pastu u sve kanale zuba i tako hermetički zatvoriti zub.

Kada se zub endodontski izleči odnosno kada se trajno napune kanali zuba, postavlja se ispun (plomba) na taj zub.

Zub kome je izvađen živac vremenom postaje dehidriran (suv i krt) pa je pod većom opasnosti od pucanja. Iz tog razloga preporučujemo da se takav zub u što skorijem vremenskom periodu zaštiti protetskom krunom (zubnom navlakom).

Rezervišite sada

Susret sa Krunom Dental

Kruna Dental je uvek tu da Vaše stomatološko iskustvo učini što prijatnijim. Ne ustručavajte se da stupite u kontakt sa nama.

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Najnoviji članci

Budite u kontaktu sa nama