Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

Proteze za zube

Nadoknada izgubljenih zuba postavljanjem proteza za zube je čest postupak. Postoji nekoliko vrsta proteza za zube:

  1. Totalne proteze: Kad osoba nema nijedan zub, postavlja se ova proteza i ona zamenjuje sve zube.
  2. Parcijalne proteze: Ako je u vilici preostao određeni broj zuba, ovakva proteza nadoknađuje zube koji nedostaju.
  3. Subtotalne proteze: Upotrebljavaju se kada su u usnoj duplji preostala samo 1, 2 ili 3 zuba koji služe za stabilizaciju proteze bar na neko vreme.
proteze za zube

Koje proteze za zube se najčešće upotrebljavaju?

Razlika između fiksnog protetskog rada i mobilne proteze jeste u tome što mobilna proteza može da se se skine i izvadi iz usta, dok se fiksni protetski radovi (krunice i zubni mostovi) ne mogu samostalno ukloniti. 

Proteza se izrađuje od različitih materijala, a one akrilatne su najčešće. Pored toga postoji i vironit (skeletirana proteza, sa kukicama ili kopčama), silikonska (valplast proteza) fleksibilna proteza i printana proteza, ona koja se kompjuterski izrađuje.

 Proces izrade obično traje oko 7-10 dana.

Često se postavlja pitanje da li je potrebno izvaditi preostale zube pre stavljanja totalne proteze. Ako su zubi klimavi i bolni, vađenje je najbolja opcija. S druge strane čvrste zube je najbolje zadržati radi bolje stabilnosti proteze.

Ako postoje stabilni zubi, moguće je kombinovati fiksne mostove sa protezama za bolji komfor. Ovo omogućava stabilnost i minimalnu pokretljivost i stoga pacijent ima subjektivni utisak kao da je ceo rad ustvari fiksan iako i ta proteza može da se izvadi iz usta.

Trajanje proteza je oko pet godina, mada ih ljudi često menjaju tek nakon deset i više godina. Savetujemo da se izbegava vađenje stabilnih zuba jer oni umnogome pomažu protezi.

Najbolja proteza za pacijenta je ona koju stomatolog preporuči nakon utvrđivanja stanja zuba u usnoj duplji pacijenta. Silikonske proteze za zube su lake za navikavanje, ali ne mogu se kasnije korigovati. Takođe, silikonske proteze nisu pogodne za izradu totalnih proteza gornje i donje vilice.

Kod proteza je najvažnije redovno održavanje i pranje četkicom i pastom za zube svakog jutra i večeri. Na kraju, nakon perioda prilagođavanja, proteza postaje sastavni deo svakodnevnog života pacijenta, poboljšava njegov osmeh i olakšava funkciju žvakanja.

Proteze za sube druga slika
Rezervišite sada

Susret sa Krunom Dental

Kruna Dental je uvek tu da Vaše stomatološko iskustvo učini što prijatnijim. Ne ustručavajte se da stupite u kontakt sa nama.

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Najnoviji članci

Budite u kontaktu sa nama