Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

Fasete

Često nam se javljaju pacijenti koji bi hteli da koriguju ceo osmeh ili neke detalje koji im se ne dopadaju na zubima (npr. razmak između zuba), ali još uvek nisu spremni ili ne žele uopšte da bruse svoje prirodne zube. S obzirom na to da i sami cenimo zdrave, prirodne zube i želimo da ih naši pacijenti što duže sačuvaju, kao kompromisno rešenje im najčešće predložimo izradu kompozitnih faseta na prirodnim zubima, bez brušenja. 

fasete kruna dental

Koje fasete za zube se najčešće upotrebljavaju?

Fasete za zube, viniri ili ljuspice su tanke navlake koje se postavljaju samo na prednju stranu zuba. Na taj način se može korigovati oblik, dužina, boja i položaj zuba, ali se takođe mogu zatvoriti prostori između zuba. U zavisnosti od materijala od kog se izrađuju, postoje keramičke fasete i kompozitne fasete za zube.

Keramičke fasete su trajnije, jer je keramika mnogo otporniji materijal od kompozita. Za postavljanje keramičkih faseta potrebno je pripremiti prednju površinu zuba brušenjem. U retkim situacijama se može postaviti keramička faseta bez brušenja zuba. Keramičke fasete su metod izbora kada želimo brzo i efektno ulepšavanje osmeha. 

Kompozitne fasete se prave od kompozitnih materijala i lepe se na prirodne zube lepkom koji neće oštetiti vaš prirodan zub. Postavljaju se prilikom jedne posete. Proces je potpuno bezbolan, a faseta se može postaviti bez narušavanja zubne strukture prirodnog zuba (bez brušenja).

Kompozitne fasete su omiljena intervencija među pacijentima između ostalog i jer su čak tri puta povoljnije od keramičkih faseta (cena faseta za zube je dostupna u našem cenovniku). Najbolja stvar kod kompozitnih faseta je i to što ukoliko vam se više ne sviđaju one se mogu ukloniti i uraditi nove ili se jednostavno zubi mogu ostaviti u svom prvobitnom prirodnom obliku. 

Dugotrajnost kompozitnih faseta zavisi od održavanja i od odnosa zuba gornje i donje vilice. Uz adekvatno održavanje i kontrole, mogu da traju i od četiri do pet godina. 

Izrada kompozitnih faseta je tehnički zahtevan, ali i umetnički proces. Često pacijenti ne mogu da poveruju koliko je njihov osmeh izmenjen za samo nekoliko sati. Mi, s druge strane, takođe uživamo u izradi kompozitnih faseta i drago nam je kada postoji mogućnost da za kratko vreme promenimo nešto što je pacijente mučilo godinama.

Druga slika za Fasete
Rezervišite sada

Susret sa Krunom Dental

Kruna Dental je uvek tu da Vaše stomatološko iskustvo učini što prijatnijim. Ne ustručavajte se da stupite u kontakt sa nama.

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Najnoviji članci

Budite u kontaktu sa nama