Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

Krunice za zube

Navlake za zube, poznate i kao krunice za zube ili veštačke kapice stavljaju se na prirodne zube radi estetskih ili funkcionalnih poboljšanja. Pre nego što se postavi krunica, zub se mora izbrusiti, a postupak se započinje davanjem anestezije da bi se pacijent osećao udobnije, a proces prošao bezbolno. Čak i kada je u tom zubu živac izvađen daje se anestezija.

Pre nego što započne brušenje, stomatolog mora detaljno pregledati sve zube pacijenta kao i snimak zuba sa korenovima (snimak cele vilice).

Tokom brušenja, deo prirodnog zuba se uklanja kako bi se omogućilo postavljanje krune za zube. Proces traje između 10 i 25 minuta po zubu, a ako je potrebno brusiti više zuba, to se obavlja u više sesija. Nakon brušenja, uzima se otisak specijalnim masama za otiskivanje zuba, a zatim se krunice izrađuju.

Postavljanje krunica zahteva više poseta stomatologu. Na svakoj sledećoj poseti krunice se testiraju i prilagođavaju, a poslednji dolazak je za postavljanje gotovih krunica.

Postoje različiti razlozi za postavljanje krunica za zube, uključujući estetske (boja zuba, veličina, položaj) i funkcionalne (oštećeni zubi, prevelika plomba koja može da pukne) probleme. Krunice mogu biti metalokeramičke (metalna osnova sa keramičkim slojem preko), keramičke (i osnova i spoljašnjost su od keramike) ili akrilne – jednokratne ili privremene navlake za zube od plastike koje služe kao zaštita za brušene zube dok se čeka da keramičke ili metalokeramičke krunice za zube budu gotove. Pročitajte u našem blogu koje su osnovne razlike između keramičkih i metalokeramičkih krunica za zube.

Za razliku od zubne krunice koja mora da se radi na zubu koji ima koren, kada je izvađen jedan ili više zuba metod izbora je stavljanje zubnog mosta. Tamo gde se zub izvadi, ostaje prazan prostor između dva zuba. Taj prazan prostor se popunjava tako što se uradi zubni most koji zapravo predstavlja spojene zubne krunice.

Bol ispod krunica nakon postavljanja može se pojaviti iz više razloga, kao što su povreda desni ili preveliki pritisak na zub. Održavanje oralne higijene je ključno kako bi se izbegao neprijatan zadah i infekcije.

Osobe ženskog pola koje imaju navlake za zube mogu bez brige ostati u drugom stanju. Navlake za zube ni na koji način ne škode plodu.Trudnice koje imaju navlake za zube mogu posetiti stomatologa radi redovne kontrole i evenualnog utvrđivanja promena na zubnom mesu usled dejstva hormona u trudnoći. Ukoliko je došlo do toga, terapija je ista kao i kod trudnica koje imaju svoje prirodne zube.

Ako ste razmišljali o stavljanju navlaka za zube, ali imate nedoumice oko celokupnog procesa ili Vas interesuje cena krunice po zubu posetite našu ordinaciju ili nas pozovite, a mi ćemo nakon besplatne konsultacije utvrditi da li ste pogodan kandidat i koji tip navlaka za zube bi bio idealan za Vas.

kruna dental zakazivanje
Rezervišite sada

Susret sa Krunom Dental

Kruna Dental je uvek tu da Vaše stomatološko iskustvo učini što prijatnijim. Ne ustručavajte se da stupite u kontakt sa nama.

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Najnoviji članci

Budite u kontaktu sa nama