Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

Fiksna proteza – Ortodoncija

Fiksna proteza je ortodonski aparat koji se postavlja da bi se ispravili krivi zubi, rešili razmaci između zuba ili nepravilan zagrižaj. Cilj stavljanja fiksne proteze je poboljšati oralno zdravlje i izgled osmeha.

Fiksna proteza je ortodonski aparat koji se postavlja da bi se ispravili krivi zubi, rešili razmaci između zuba ili nepravilan zagrižaj. Cilj stavljanja fiksne proteze je poboljšati oralno zdravlje i izgled osmeha.

Osim estetskog efekta, pravilno postavljeni zubi u obe vilice su bitni jer:

  • Ravnomerno raspoređuju pritisak tokom žvakanja, čuvajući zube i potporne strukture.
  • Čuvaju zglobne ligamente i smanjuju trošenje zuba.
  • Olakšavaju održavanje oralne higijene, smanjujući rizik od karijesa.
  • Duže održavaju zube zdravim, bez potrebe za popravkama.

Fiksna proteza se sastoji od bravica, lukova i gumica. Klasične metalne proteze su najpoznatije.  Kod klasične metalne fiksne proteze bravice koje se lepe na zub i žice su metalne, a na kraju se postavljaju gumice koje mogu biti različitih boja. Boju gumica bira pacijent i ona se može menjati na svakoj kontroli

Postoje i estetske opcije sa manje vidljivim elementima, kao što su bela (providna) fiksna proteza koja koristi keramičke bravice. Kod ove vrste fiksne proteze boja gumica može biti bela, siva ili providna (silikonske gumice). Samoligirajuća fiksna proteza ne koristi gumice za protezu već se sastoji samo iz metalnih žica i bravica. 

Takođe, postoji lingvalna proteza koja se stavlja na unutrašnju stranu zuba, ali se vremenom pokazalo da ovakva proteza nije funkcionalna jer bravice otpadaju suviše često i lako. Osim toga postavka ovakvog aparata duže traje, a i cena lingvalne fiksne proteze je viša. 

Postavljanje proteze započinje pregledom, uzimanjem otisaka i analizom. Treba napomenuti da je proces potpuno bezbolan i radi se bez anestezije. Dalje kontrole su potrebne svakih 4-6 nedelja. Tokom nošenja proteze ishrana se prilagođava, izbegava se tvrda i lepljiva hrana. Higijena je izuzetno važna i koriste se posebne četkice i konac za zube.

Naša preporuka je da se pre stavljanja fiksne proteze uradi tretman čišćenja zuba odnosno uklanjanje kamenca i peskiranje zuba. Takođe tretman peskiranja zuba se može raditi i tokom nošenja proteze jer doprinosi boljoj higijeni. 

Koliko dugo bi trebalo da se nosi fiksna proteza?

Fiksna proteza se nosi najmanje 12-14 meseci, a rezultati zavise od početnog stanja zuba. Zubi su podložni pomeranju tokom celog života pa se nakon skidanja proteze koriste retineri (fiksni ili mobilni) da bi se sačuvali postignuti rezultati.

Važno je napomenuti da se postavljanje fiksne proteze ne preporučuje kod klimavih zuba ili tokom trudnoće zbog potrebe za rendgenskim snimanjem.

fiksna proteza ortodoncija
Rezervišite sada

Susret sa Krunom Dental

Kruna Dental je uvek tu da Vaše stomatološko iskustvo učini što prijatnijim. Ne ustručavajte se da stupite u kontakt sa nama.

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Najnoviji članci

Budite u kontaktu sa nama