Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

KAKO SE STAVLJAJU KRUNICE?

Pitajte zubarku
krunice za zube
Krunice za zube ili navlake za zube su protetske nadoknade koje podrazumjevaju zamenu zubne supstance jednog ili više zuba sa keramičkim ili metal-keramičkim materijalima. Za razliku od faseta za zube, koje se mogu postaviti uz minimalno brušenje zuba, za zubne krune je potrebno brusiti zub celom njegovom površinom.

1. Izrada krunice

Proces izrade zubnih krunica započinje pregledom od strane stomatologa u ordinaciji. Uz klinički pregled potrebno je uraditi i snimak zuba koji prikazuje sve zube gornje i donje vilice, a što je još važnije i korenove svih zuba gornje i donje vilice. Tom prilikom je potrebno proceniti koji zubi su zdravi, zatim da li postoje zubi koje je potrebno lečiti i na kraju da li je neophodno pojedine zube izvaditi. Nakon detaljnog pregleda, pristupa se adekvatnom planiranju zubnih krunica. Naravno, potrebno je početi od toga šta pacijent želi da postigne, uz jasne smernice od strane doktora šta je to što može da se postigne u funkcionalnom i estetskom pogledu.

2. Proces buršenja krunice

Proces brušenja zuba se odvija uz prethodno anesteziranje svih zuba koji ulaze u proces brušenja, odnosno onih zuba na kojima će se izraditi zubne krune/navlake. Brušeni zubi se zatim otisnu iz pomoć adekvatnih masa za otiske te se šalju u tehničku laboratoriju. Zavisno od kog materijala se izrađuju krune, proces izrade može da traje nekoliko dana ili nekoliko sati. U oba slučaja, tokom sledećeg termina, radi se proba krunica, tačnije kapica krunice koje mogu biti od metala ili od keramike. Nakon završetka probe, ponovo se rad šalje u tehničku laoratoriju u kojoj izrađuju gotove krune.

3. Postavljanje krunice

Po završetku tehničke izrade gotove krune se postave na pripremljene zube i cementiraju.
Ceo proces izrade metal-keramičkih kruna, možete pogledati u kratkom video sinimku, klikom na link (tekst) ispod.

Tagovi :

krunice

Podelite:

Ostavite komentar

kruna dental blog

Dr Tamara Aničić

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Budite u kontaktu sa nama