Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

Da li je vađenje živca siguran način da prestane da Vas boli zub?

Pitajte zubarku
Da li je vađenje živca siguran način da prestane da Vas boli zub?

Vađenje živca i proces oporavka

Vađenje zubnog živca, endodoncija ili drugačije lečenje kanala korena zuba, često je neophodan zahvat kada se susretnemo sa ozbiljnim zubnim infekcijama ili oštećenjima. Iako se očekuje da će ovaj postupak eliminisati bol, pacijenti se ponekad suočavaju sa neprijatnostima nakon što živac bude uklonjen.

Upala i zarastanje: Nakon endodoncije, zub prolazi kroz proces zarastanja. Uklanjanje živca i infekcije često može rezultirati privremenom inflamacijom (upalom) tkiva oko zuba. To može izazvati bol i nelagodnost.

Preostala infekcija: U nekim slučajevima, iako je živac uklonjen, postoji mogućnost da je deo infekcije ostao. Ova preostala infekcija može izazvati bol i zahteva dodatno lečenje.

Trauma ili oštećenje: Sam postupak vađenja zubnog živca može povremeno rezultirati manjim traumama ili oštećenjem okolnih tkiva. To takođe može dovesti do nelagodnosti i bola.

Bol nakon vađenja zubnog živca obično je privremen i može trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja. U većini slučajeva, nelagodnost će se smanjivati kako se zub bude oporavljao. Važno je napomenuti da ne bi trebalo da osećate isti ili veći stepen bola nakon vađenja živca.

Ako bol nakon vađenja zubnog živca postane nepodnošljiv ili se produži izvan očekivanog perioda, obavezno se posavetujte sa svojim stomatologom. To može biti znak da postoji komplikacija ili da je potrebno dodatno lečenje.

Tagovi :

bol u zubu, endodoncija, vadjenje zivca, zubobolja

Podelite:

Ostavite komentar

kruna dental blog

Dr Tamara Aničić

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Budite u kontaktu sa nama