Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

4 RAZLOGA ZAŠTO VAM JE PUKAO ZUB

Pitajte zubarku
4 razloga zasto vam je pukao zub

DOGODILO SE DA VAM JE PUKAO ZUB?

Krenimo od početka, a ako Vam se ne čita od početka, razlozi su ispod teksta opisani pod brojevima. Zub je sastavljen od tri različita tkiva. Dentin, gleđ i cement. Unutar zuba se nalazi zubni živac koji pored sebe ima i krvne sudove. Sva tkiva moraju biti zdrava da bi se zub smatrao zdravim. Ako neko od tih tkiva nije zdravo, dolazi so simptoma koji se mogu opisati kao oštre ivice usled pucanja, bol, otok ili "rupa" u zubu. Osnovni razlog zašto zubno tkivo ili zub nije zdrav jeste karijes. Karijes kada se pojavi na zubu mora se ukloniti. Kada se karijes ukloni postavi se ispun ili plomba.

1. Dotrajali (stari) ispun

Svaka plomba ima svoj rok trajanja, odnosno snagu veze između zuba i plombe. Kada veza popusti, vremenom na ivici zuba se uočava linija koja razdvaja ispun i zub. Ako se to ne uoči na vrijeme takav zub ili plomba mogu da puknu usled dejstva sila u toku žvakanja.

2. Izvađen živac na zubu

Zub kome se izvadi živac postaje suv i krt, takav zub nema snagu koju ima zub sa živcem. Iako je važno da ostane u vilici i ne vadi se, zub sa izvađenim živcom može poslije nekog vremena da pukne.

3. Potrošena gleđ

Zubno tkivo se vremenom troši više ili manje brzo. Kod osoba sa nepravilnim zagrižajem to trošenje najčešće ide brže. usled tog trošenja gleđ se istaji i tako istanjena gleđ može da pukne pod dejstvom sila u toku žvakanja.

4. Kamenac na zubu

Prisustvo kamenca na zubu potiskuje zubno meso a takođe i sprečava održavanje higijene na mjestu gdje se kamenac nagomilao. Takav zub je podložan karijesu te može da se dogodi da se istanji u predelu vrata zuba i pukne. Takođe može da se dogodi da nije došlo do pucanja zuba nego da se nagomilani kamenac-konkrement, odlomio od zuba.

Šta će zubar da uradi kada dođete u svoj termin?

Ako je u pitanju dotrajali ispun ili potrošena gleđ, dovoljno je da se uradi ispun. Ako je u pitanu zub na kojem je izvađen živac, možda će trebati ojačanje za plombu ili kruna. Ako je kamenac, potrebno je ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom.

Tagovi :

gleđ, kamenac, kvar na zubu, živac

Podelite:

Ostavite komentar

kruna dental blog

Dr Tamara Aničić

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Budite u kontaktu sa nama