Kruna Dental - Site Logo
+381 69 655880

Efikasan vodič za prirodno uklanjanje zubnog kamenca

Beljenje zuba
Prirodno uklanjanje zubnog kamenca
Zubni kamenac, poznat i kao dentalni kalkulus, je tvrda naslaga koja se formira na zubima zbog mineralizacije plaka. Ne samo da može dovesti do bolesti desni i lošeg zadaha, već čini i vaše zube manje belim i grubim na dodir. Iako je profesionalno čišćenje zuba najefikasniji način za uklanjanje zubnog kamenca, postoje i nekoliko prirodnih metoda koje možete koristiti za sprečavanje i smanjenje njegovog nakupljanja. U ovom članku istražujemo sigurne i prirodne lekove za uklanjanje zubnog kamenca.

Zašto se fokusirati na prirodno uklanjanje?

Izbor prirodnih metoda za uklanjanje zubnog kamenca može biti koristan za one koji žele izbjeći hemikalije, uštedeti na troškovima dentalnih usluga ili jednostavno održavati svoje oralno zdravlje koristeći holističke pristupe. Međutim, važno je zapamtiti da ove metode mogu dopuniti, ali ne i zameniti redovne stomatološke preglede i čišćenja. A uz neadekvatnu upotrebu mogu i oštetiti zubnu gleđ, s toga preporučujemo da se posavetujete sa vašim stomatologom pre korištenja nekih navedenih metoda. 

1. Soda bikarbona i so

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) široko je priznata po svojim svojstvima čišćenja i beljenja. Kada se kombinuje sa solju, postaje moćan duo za uklanjanje zubnog kamenca i plaka. Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa pola kašičice soli. Sa ovom smesom možete ispirati usta, ali nije preporuka da se trlja po zubima. Ako i odlučite da trljate zube budite nežni da ne biste oštetili gleđ.

2. Belo sirće

Belo sirće sadrži sirćetnu kiselinu, koja može pomoći u sprečavanju demineralizacije gleđi i nakupljanja zubnog kamenca. Napravite rastvor mešanjem dve kašike belog sirćeta sa jednom kašikom soli u pola čaše tople vode. Isperite ovim rastvorom usta minut, a zatim isperite vodom. Koristite ovo ispiranje dva do tri puta nedeljno.

3. Kora narandže

Citronska kiselina koja se nalazi u kori narandže može pomoći u razgradnji zubnog kamenca i plaka. Voćne kiseline takođe ako se direktno nanose na zub mogu oštetiti zubnu gleđ, s toga ceđenu narandžu najbolje konzumirajte u vidu soka koji kasnije isperete sa vodom. Alternativno, možete napraviti pastu od sušenih kora narandže i vode i naneti je na zube.

4. Aloe vera i glicerin

Aloe vera je poznata po svojim lekovitim i antibakterijskim svojstvima. Da biste napravili gel za zube za uklanjanje kamenca, pomešajte jednu kašičicu gela aloe vere, četiri kašike glicerina, deset kapi esencijalnog ulja limuna i četiri kašike sode bikarbone u šolji vode. Ovaj gel lagano utapkajte na desni, i zatim isperite.

5. Promene u ishrani

Uključivanje određenih namirnica u vašu ishranu može pomoći u sprečavanju formiranja zubnog kamenca. Hrskavo voće i povrće, kao što su jabuke, šargarepe i celer, mogu delovati kao prirodne četkice za zube, čisteći vaše zube svojom vlaknastom teksturom. Dodatno, sir može pomoći u neutralizaciji kiselina koje dovode do kamenca i plaka, dok istovremeno pruža kalcijum za jače zube.

Zaključak

Iako ovi prirodni lekovi mogu pomoći u prevenciji i smanjenju nakupljanja zubnog kamenca, oni nisu zamena za profesionalnu dentalnu negu. Ključno je održavati dobre higijenske navike, uključujući redovno pranje zuba, korišćenje konca i stomatološke preglede, kako bi vaši zubi ostali zdravi i bez kamenca. Zapamtite, lep osmeh je zdrav osmeh.  Uključivanjem ovih prirodnih metoda u vašu rutinu oralne nege može biti privlačna ideja. Međutim, uvek se konsultujte sa svojim stomatologom pre nego što isprobate nove lekove, posebno ako imate osetljive zube ili postojeće dentalne uslove. Otkrijte Vaš najlepši osmeh. Kontaktirajte Kruna Dental i zakažite vaš pregled već danas!

Tagovi :

oralna higijena, skidanje kamenca, zdravi zubi

Podelite:

kruna dental blog

Dr Tamara Aničić

Imate pitanje za nas?

Kruna Dental je tu da odgovori na svako vaše pitanje.

Budite u kontaktu sa nama