• +381 69 655880 Viber/WhatsApp
  • +381 69 655880 Kontakt telefon
  • ZAKAZIVANJE

Zubna protetika

  1. Home
  2. Zubna protetika

Protetika je grana u stomatologiji koja predstavlja savršen spoj između funkcije i estetike. Osnovna podela protetike jeste na mobilnu i fiksnu protetiku.

Pod mobilnom protetikom podrazumeva se sve što pacijent može svojim rukama da ukloni iz usta. Tu spadaju zubne proteze. Zubne proteze se mogu izrađivati od različitih materijala.

Klasične zubne proteze se izrađujuju od akrilatnih materijala i dosta su tvrde, što je dobro za trajnost proteze, ali nije baš prijatno za pacijenta. Danas se klasične proteze mogu izraditi od drugih materijala koji su prijatniji za pacijenta, tj. malo mekši. Zubna proteza novi sad

Druga vrsta proteza su metalne ili takozvane vironit ili vizil proteze koje se izrađuju od legura metala. Njihova mana jeste boja, ali im je ogromna prednost stabilnost u ustima, kao i to što su vrlo tanke, te se pacijent vrlo brzo navikne na njih.

Treća vrsta proteza su silikonske ili valplast proteze koje se izrađuju od silikonskih materijala. Veoma su prijatne za pacijenta, ali nisu izbor za potpunu bezubost. Više o valplast i totalnim protezama pročitajte ovde.

Fiksna protetika su oni radovi koji se fiksiraju, tj cementiraju trajno za zube. Tu spadaju fasete, krunice i mostovi. O fasetama možete više pročitati ovde. Krunice i mostovi mogu biti metal-keramički ili bezmetalni i o njima možete pročitati ovde.

Metal-keramičke krune i mostovi izrađuju se od legure metala koja čini podlogu same krunice i keramike koja ide preko metala. Prednost ovakvih krunica za zube najviše se ogleda u povoljnijoj ceni, ali i mogućnosti da se brušenjem više zuba i zajedničkim povezivanjem pomoću mostova izbegne dodatno postavljanje implantata.  Zub se brusi 1,5-2 mm ispod desni. protetika

Bezmetalne krune umesto metala imaju podlogu od keramike. Radi se o laganoj, ali čvrstoj keramičkoj strukturi koja se između ostalog koristi u avio industriji. Bezmetalne krune mogu biti potpuno od cirkonijuma. 

Izbor krunica zavisi od više faktora i najbolje je da se tokom kliničkog pregleda konsultuje sa stomatologom koje je najbolje rešenje za datu situaciju. 

Kombinacijom fiskne i mobilne protetike dobija se kombinovani rad. Najčešće se radi ukoliko se iz nekih razloga ne može uraditi potpuno fiksni rad, a takođe ni implanti ne dolaze u obzir. U tim situacijama krunice ili mostovi služe kao mesta za fiksaciju pokretnog dela tj. proteze. 


Besplatan pregled u našoj ordinaciji možete zakazati pozivom na kontakt telefon, popunjavanjem formulara za online zakazivanja (gornji desni ugao ove stranice) ili slanjem poruke putem društvenih mreža (Facebook ili Instagram).