• +381 69 655880 Viber/WhatsApp
  • +381 69 655880 Kontakt telefon
  • ZAKAZIVANJE

Zubna protetika

  1. Home
  2. Zubna protetika

Protetika je grana u stomatologiji koja predstavlja savršen spoj između funkcije i estetike. Osnovna podela protetike jeste na mobilnu i fiksnu protetiku.

Pod mobilnom protetikom podrazumeva se sve što pacijent može svojim rukama da ukloni iz usta.  Tu spadaju zubne proteze. Zubne proteze se mogu izrađivati od različitih materijala.

Klasične zubne proteze se izrađujuju od akrilatnih materijala i dosta su tvrde što je dobro za trajnost proteze, ali nije baš prijatno za pacijenta.  Danas se klasične proteze mogu izraditi od drugih materijala koji su prijatniji za pacijenta, tj. malo mekši. Zubna proteza novi sad

Druga vrsta proteza su metalne ili takozvane vironit ili vizil proteze koje se izrađuju od legura metala. Njihova mana jeste boja, ali im je ogromna prednost stabilnost u ustima, kao i to što su vrlo tanke te se pacijent vrlo brzo navikne na njih.

Treća vrsta proteza su silikonske ili valplast proteze koje se izrađuju od silikonskih materijala. Veoma su prijatne za pacijenta, ali nisu izbor za potpunu bezubost. 

Fiksna protetika su oni radovi koji se fiksiraju, tj cementiraju trajno za zube. Tu spadaju fasete, krunice i mostovi. O fasetama možete više pročitati ovde. Krunice i mostovi  mogu biti metal-keramički ili bezmetalni.

Metal-keramičke krune i mostovi izrađuju se od legure metala koja čini podlogu same krunice i keramike koja ide preko metala. Prednost ovakvih krunica za zube najviše se ogleda u povoljnijoj ceni, ali i mogućnosti da se brušenjem više zuba i zajedničkim povezivanjem pomoću mostova izbegne dodatno postavljanje implantata.  Zub se brusi 1,5-2 mm ispod desni. 
Krunice za zube novi sad

Bezmetalne krune umesto metala imaju podlogu od keramike. Radi se o laganoj, ali čvrstoj keramičkoj strukturi koja se između ostalog koristi u avio industriji. Bezmetalne krune mogu biti potpuno od cirkonijuma. 

Izbor krunica zavisi od više faktora i najbolje je da se tokom kliničkog pregleda konsultuje sa stomatologom koje je najbolje rešenje za datu situaciju. 

Kombinacijom fiskne i mobilne protetike dobija se kombinovani rad. Najčešće se radi ukoli se iz nekih razloga ne može uraditi potpuno fiksni rad, a takođe ni implanti ne dolaze u obzir. U tim situacijama krunice ili mostovi služe kao mesta za fiksaciju pokretnog dela tj proteze. 

Kako postići estetiku bez brušenja prirodnih zuba, možete pročitati ovde.