• +381 69 655880 Viber/WhatsApp
  • +381 69 655880 Kontakt telefon
  • ZAKAZIVANJE

Beljenje zuba

  1. Home
  2. Beljenje zuba

Ubedljivo najviše pitanja dobijamo vezano za tretman izbeljivanja odnosno beljenja zuba. Zanima Vas da li je to štetno, koliko traje proces, da li se čeka, može li se raditi kod kuće i još pregršt drugih pitanja. Danas se na internetu može pročitati dosta toga, ali sve to donekle zbunjuje, jer kao i o svakoj temi i o ovoj se mogu naći oprečna mišeljenja. S toga smo se potrudili da Vam u ovom tekstu odgovorimo na sva pitanja koja nam postavljate, te da na jednom mesto imate neophodno informacije pre nego što se odlučite za tretman beljenja/izbeljivanja zuba.

Najpre da objasnimo sam naziv izbeljivanje zuba ili beljenje zuba. Pošto se u toku tretmana nijansa boje zuba sa tamnije prevodi u svetliju, više volimo da koristimo naziv izbeljivanje zuba, a nijansa svetlije boje koja se dobije zavisi od različitih faktora. 

Koju nijansu svetlije boje ćete dobiti?

To uvek zavisi od početnog stanja tj. početne boje zuba pre tretmana. Početna boja zuba je posledica s jedne strane genetike - baš kao i različite nijanse boje kože, postoje i različite nijanse boje zuba. Sa druge strane na boju zuba utiču spoljni faktori, a to su higijenske navike, zatim hrana i piće koje se konzumiraju (tu prevashodno mislimo na kafu i čajeve) i na kraju konzumiranje cigareta. (Postoje prebojenosti usled konzumiranja određenih lekova, ali takvo stanje zuba zahteva detaljne analize te s toga neće biti predmet našeg teksta.)

Svi ovi spoljni faktori svojim uticajem, odnosno rastvaranjem u ustima se vremenom u manjoj ili većoj meri nagomilavaju u strukturama zuba kao tamniji pigmenti, tako zubi vremenom promene boju u tamniju nijansu. Zubi se tretmanom izbeljivanja zuba ne mogu izbeliti do nijanse bele boje koja je svetlija od onoga što smo dobili genetski, nego se tretmanom deluje na druge tj spoljne faktore koju su doveli do nagomilavanja tamnijih pigmenata u zubu.

Da li je proces izbeljivanja zuba štetan?

Čim su se pojavili gelovi za izbeljivanje zuba, bili su predmet polemike da li su štetni po zdravlje zuba. Danas se zna da gelovi nisu štetni ako se koriste na pravilan način, odnosno pod kontrolom stomatologa.
Tretman izbeljivanja zuba je tretman koji se bazira na hemijskim reakcijama preparata koje stomatolog nanosi na zub i različitih tamnih pigmenata u samom zubu.

Koliko dugo traje tremant u ordinaciji?

Potrebno je 1-1.5h da se celokupan tretman odradi.

Beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji novi sad

Da li se zubi mogu izbeliti kod kuće?

Postoje tretmani koji se mogu sprovesti u kućnim uslovima, ali je neophodno da Vam stomatolog najpre pregleda zube, a zatim i objasni postupak kućnog beljenja zuba.

Da li mogu da se izbele metalkeramičke krunice koje su rađene ranije?

Nažalost, metalkeramičke krunice ne mogu da se izbeljuju na ovaj način.

Koliko dugo zubi ostanu svetliji?

To opet zavisi od ponašanja posle izbeljivanja. Za dugotrajniji efekat bolje je smanjiti količinu kafe i obojenih napitaka, kao i cigarete. Ili uvesti pranje zuba nakon konzumiranje istih.

Da li boli i da li se radi sa anestezijom?
Tretman izbeljivanja zuba je potpuno bezbolan, tako da nema potrebe davati anesteziju.
 
Koja je cena izbeljivanje zuba?
Cena izbeljivanja zuba, kao i svih ostalih stomatoloških usluga koje nudimo, nalazi se u našem cenovniku.

 


Besplatan pregled u našoj ordinaciji možete zakazati pozivom na kontakt telefon (069 655 880), popunjavanjem formulara za online zakazivanja (gornji desni ugao ove stranice) ili slanjem poruke putem društvenih mreža (Facebook ili Instagram).