• +381 69 655880 Viber/WhatsApp
  • +381 69 655880 Kontakt telefon
  • ZAKAZIVANJE

Oralna hirurgija

  1. Home
  2. Oralna hirurgija

Oralna hirurgija obuhvata hirurško, ali i konzervativno, lečenje nemalignih oboljenja, nepravilnosti i traumatizama u predelu usne šuoljine, vilica i okolnih struktura čija je funkcija bitno povezana sa funkcijom usne šupljine i žvakanjem, kao i ugradnju stranih materijala u vilične kosti.

Oralnohirurške intervencije se rade pod lokalnom anestezijom i prevashodno su fokusirane samo na dentoalveolarni greben i meka tkiva usne šupljine, uključujući konzervativno i hirurško lečenje dentogenih infekcija, ugradnju stranih materijala i vilične kosti (implantacija) kao i lečenje nekih bolnih sindroma u predelu lica i vilica. Često se naziva i ambulantna oralna hirurgija.

Oralnohirirška delatnost je osnovna hirurška delatnost u stoamtologiji i, u okviru primarne zdravstvene zaštite, inkorporirana je u sve vidove ovakve stoamtološke zaštite.

Pojedini oralnohirurški postupci imaju značajno mesto u sprečavanju nastajanja pojedinih nepravilnosti (ortodonskih anomalija), odnosno u njihovoj primarnoj prevenciji. U tom cilju, naprimer, može se vršiti hirurško oslobađanje neizniklih zuba i omogućiti njihovo sledstveno ostavljanje u zubni niz. Veoma izražen gornji labijalni frenulum može izazvati dijastemu centralnih sekutića, koja se zatvara posle njegovog hirurškog odstranjivanja. Najzad, i obično vađenje zuba, često, predstavlja najjednostavniji i siguran način rešavanja teskobe niza u pojedinim segmentima. implantati.pod.uglom

Ipak, oralnohirurške intevnecije se najčešće izvode radi lečenja pojedinih oboljenja ili nepravilnosti, odnosno u sekundarnoj prevenciji. Zbog toga se mogu izvoditi mnogobrojne oralnohirirške intervencije, na primer vađenje impaktiranih zuba, apikotomije, cistektomije, uklanjanje benignih tumora, zbrinjavanje povreda mekih tkiva, koštanih i zubnih tkiva i mnoge druge.

Najzad, oralna hirurgija ima i primenu i u rehabilitaciji stoamtoloških pacijenata, odnosno u tercijalnoj prevenciji, kada se primenjuju razvnovrsne operacije iz domena preprotetičke hirurgije i implantologije.

Sve o implantatima možete pronaći ovde