• +381 69 655880 Viber/WhatsApp
  • +381 69 655880 Kontakt telefon
  • ZAKAZIVANJE

Ortodoncija

  1. Home
  2. Ortodoncija

Cilj ortodonske terapije jeste da se prepoznaju i promene odsutapnje morfološka, funkcionalna, koštana i u razvoju. Teži se ka tome da se stvore što je moguće bolji okluzalni odnosi u okviu prihvatljive estetike lica uz stabilnost postignutih rezultata.

Ortodonska terapija obuhvata:          proteze-za-ispravljanje-zuba

Klinički pregled sa anamnezom

Funkcionalnu analizu

Gnatometrijsku anatomiju

Rendgen analizu (analizu snimaka zuba)

Foto model

Na ishod same terapije utiče:

1. motivacija pacijenta

2. očekivanja od rezulatata lečenja

3. procena kooperativnosti pacijenta

Indeks lica je parametar koji se koristi u ortodonciji prilikom analiza. Pokazuje da li je veličina zuba usklađena sa veličinom vilice i da li su vilice usklađene sa veličinom lica.

Nakon detaljne analize i pregleda pacijent dobija mobilni ili fiksni irtidinski aparat koji ima ulogu da dovede zube u pravilan položaj.

Mobilni ortodonski aparat- proteza za decu- nema veliku snagu da pomera zube. Mobilni aparatić koristi prirodni rast i razvoj deteta i usmerava razvijanje kosti u određeneom pravcu, a pritiskom na zube- gura zube u polažaj koji je praviliniji. Iz tog razloga ovaj mobilni aparatić se radi samo kod mlađe populacije, sa ciljem da tokom razvoja deteta smanji nepravilnost koje ono već poseduje. Vrlo često sa mobilnim aparatićem se ne može postići željena iskod postavke zuba, u postpunosti. 

Fiksni ortodonski aparat- fiksna proteza- može da se postavlja su svim uzrastima. Već od 12-13 godine, pa nadalje. Bravice koje se postave na zube i žic akoja se provlači između njih, aktivno deluju na pomeranje zuba u kosti i dovode ih u pravilan položa. Zavisno od poremećaja zagrižaja, vreme potrebno za pomeranje zuba je 6 -12 meseci. Međutim, potrebno je da pacijetn nosi protezu još onoliko kolikoko je bilo potrebno da se zubi postave u pravilan položaj. Iz tog razloga terapija traje godinu dana i više. Ukoliko se fiksni aparat skine ranije sa zuba, neophodno je da se pomoću retinera ili specijalnih folija zubi zadrže u svom položaju.

Savremena stomatologija mnogo više razvija različite metode dovođenja zuba u pravian položaj pomoću fiksnih aparata. S toga danas imamo pored metalnih, keramičke i staklene bravice, sve sa ciljem da se taj period, od 12-24 meseca, potreban za efikasnu terapiju, pacijent oseća što je moguće lagodnije.

Za roditelje je važno da znaju da prilikom odlaska kod stomatologa sa decom, već tokom prvih poseta mogu da se informišu da li je potrebno da se dete uključi u ortodonsku terapiju.