• +381 69 655880 Viber/WhatsApp
  • +381 69 655880 Kontakt telefon
  • ZAKAZIVANJE

Ortodoncija

  1. Home
  2. Ortodoncija

Cilj ortodonske terapije jeste da se prepoznaju i promene odstupanje - morfološka, funkcionalna, koštana i u razvoju. Teži se ka tome da se stvore što je moguće bolji okluzalni odnosi u okviru prihvatljive estetike lica uz stabilnost postignutih rezultata.

Ortodonska terapija obuhvata:          proteze-za-ispravljanje-zuba

   - Klinički pregled sa anamnezom

   - Funkcionalnu analizu

   - Gnatometrijsku anatomiju

   - Rendgen analizu (analizu snimaka zuba)

   - Foto model

Na ishod same terapije utiče:

1. motivacija pacijenta

2. očekivanja od rezultata lečenja

3. procena kooperativnosti pacijenta

Indeks lica je parametar koji se koristi u ortodonciji prilikom analiza. Pokazuje da li je veličina zuba usklađena sa veličinom vilice i da li su vilice usklađene sa veličinom lica.

Nakon detaljne analize i pregleda, pacijent dobija mobilni ili fiksni ortodontski aparat koji ima ulogu da dovede zube u pravilan položaj.

Mobilni ortodonski aparat (proteza za decu) nema veliku snagu da pomera zube. Mobilni aparatić koristi prirodni rast i razvoj deteta i usmerava razvijanje kosti u određeneom pravcu, a pritiskom na zube gura zube u položaj koji je praviliniji. Iz tog razloga ovaj mobilni aparatić se radi samo kod mlađe populacije, sa ciljem da tokom razvoja deteta smanji nepravilnost koje ono već poseduje. Vrlo često sa mobilnim aparatićem se ne može u potpunosti postići željeni ishod postavke zuba. 

Fiksni ortodonski aparat (fiksna proteza) može da se postavlja u svim uzrastima, već od 12-13 godine, pa nadalje. Bravice koje se postave na zube i žica koja se provlači između njih, aktivno deluju na pomeranje zuba u kosti i dovode ih u pravilan položaj. Zavisno od poremećaja zagrižaja, vreme potrebno za pomeranje zuba je 6-12 meseci. Međutim, potrebno je da pacijent nosi protezu još onoliko kolikoko je bilo potrebno da se zubi postave u pravilan položaj. Iz tog razloga terapija traje godinu dana i više. Ukoliko se fiksni aparat skine ranije sa zuba, neophodno je da se pomoću retinera ili specijalnih folija zubi zadrže u svom položaju.

Savremena stomatologija mnogo više razvija različite metode dovođenja zuba u pravilan položaj pomoću fiksnih aparata. S toga danas imamo pored metalnih, keramičke i staklene bravice, sve sa ciljem da se taj period od 12-24 meseca, potreban za efikasnu terapiju, pacijent oseća što je moguće lagodnije.

Za roditelje je važno da znaju da prilikom odlaska kod stomatologa sa decom, već tokom prvih poseta mogu da se informišu da li je potrebno da se dete uključi u ortodonsku terapiju.


Besplatan pregled u našoj ordinaciji možete zakazati pozivom na kontakt telefon (069 655 880), popunjavanjem formulara za online zakazivanja (gornji desni ugao ove stranice) ili slanjem poruke putem društvenih mreža (Facebook ili Instagram).